Bulbii florilor de vară oferă o multitudine de culori, mirosuri și forme de flori, dar sunt adesea mai puțin băgați în seamă decât cei de primăvară.
Bulbii de vară pot fi plantați direct în grădină sau, pentru jocuri de culori în containere.
Este indicat să alegeți bulbi de vară care înfloresc în diferite momente în timpul sezonului pentru o culoare succesivă. De exemplu, crini pentru începutul verii, gladiole pentru sezonul mijlociu și echinaceea cu înflorire ulterioară.
Iată 10 dintre cele mai frumoase plante de vară care se înmulțesc prin bulbi.
- Crini orientali
Există multe varietăți de crini orientali pe care îi puteți alege să le plantați. Sunt rezistenți și revin în fiecare an pentru un spectacol minunat,
- Crocosmia
Crocosmiile nu trebuie să lipsească din grădina dumneavoastră. Sunt ușor de plantat și fiabili, iar florile lor de foc și frunzele verticale puternice creează un interes dinamic. Se combină bine cu achillea, helenium și salvia. Există o serie de varietăți din care să alegeți. „Crocosmia „Lucifer” este crocosmia clasică, înaltă, cu flori stacojii, în timp ce „Star of the East este cea mai mare varietate cu flori.
Florile sale portocalii în formă de stea persistă până în toamnă. Pe măsură ce crocosmiile se răspândesc și cresc foarte mari, este bine să dezgropați bulbii la începutul primăverii, să îi despărțiți și să îi replantați în grupuri mai mici. Vor răspunde cu vigoare și flori sporite.
- Dalii
Daliile pot înflori pe tot parcursul lunilor de vară și au multe soiuri din care puteți să alegeți. Odată ce veți învăța cum să creșteți daliile, veți fi răsplătiți cu un spectacol de culori! Dacă doriți să aveți în grădină flori care atrag albinele, atunci optați pentru soiurile de dalie cu o singură floare.
- Crin de mlaștină
Crinul de mlaștină, produce flori ca o trompetă de culoare alb sau roz pal în timpul verii. Este o plantă cu o prezență impunătoare, care merită un loc propriu. Are nevoie de o poziție adăpostită în plin soare, cu un sol bun pentru a se dezvolta. Se dezvoltă bine și în ghiveci.
- Begonii
Un alt bulb de vară care înflorește toată vara și până la sfârșitul toamnei. Begoniile tolerează atât umbra, cât și o poziție însorită.
- Crin arum
Crinul arum, cu flori albe uimitoare și frunziș lucios, trebuie cultivat în sol bogat, umed, în plin soare, dar se bucură și de umbră parțială și poate fi folosit ca plantă de apă de bordură pentru iazurile de grădină. Plantați în ghivece sau în pământ primăvara și mulciți toamna pentru protecție.
- Alliums
Allium este o floare esențială pentru orice grădină, deoarece dă culoare și structură și este un adevărat magnet pentru albine și fluturi. Majoritatea tipurilor de Allium vor reapărea an de an în mod consecvent. Atenție, se pot răspândi dramatic prin intermediul semințelor. Spre deosebire de majoritatea bulbilor de vară, allium se plantează cel mai bine toamna. Crește bine într-un loc însorit, bine drenat.
- Canna
Frunzișul luxuriant și colorat al crinilor canna oferă o atmosferă de junglă grădinii! Aceste plante înalte și înguste arată fantastic atunci când sunt grupate.
- Agapanthus
Agapanthus au flori fabuloase, mari, în formă de glob, de obicei colorate în violet, albastru sau alb. Trebuie să aibă un drenaj foarte bun, să fie bine hrănit și udat moderat. Înflorește atunci când nu lăsăm rădăcinile să se dezvolte prea mult, deci ghivecele sunt o bună idee!
- Eucomis, crinul ananas
Are nevoie de un drenaj bun și de un loc adăpostit pentru a supraviețui pe tot parcursul anului. În grădinile mai reci sunt cultivate cel mai bine în ghivece. Tulpinile florale pot persista luni de zile.
Când ar trebui să fie plantați bulbii de vară?
- Bulbii de vară sunt în general plantați atunci când sunt latenți, ceea ce poate fi între sfârșitul lunii februarie și mijlocul lunii mai, în funcție de zonă.
- Soiurile rezistente pot fi plantate direct în exterior sau ghivece, în timp ce bulbii fragezi sau pe jumătate rezistenți, cum ar fi daliile și begoniile, ar trebui porniți în interior.
- Un bun drenaj este cheia reușitei, iar fertilizarea este importantă dacă vrem ca bulbii să rămână pe loc pentru o perioadă lungă de timp.
- Termenul „bulbi” este adesea folosit pentru a se referi la toți bulbii, tuberculii, rizomii și cormii, dar toți necesită adâncimi de plantare și condiții de creștere diferite. Asigurați-vă că verificați instrucțiunile de cultivare recomandate pentru fiecare specie, deoarece variază semnificativ.
- Plantați întotdeauna bulbi în același sezon în care îi primiți. Nu se vor depozita până anul viitor.
- Nu supraudați bulbii când sunt plantați pentru prima dată. Odată ce bulbii au încolțit, puteți începe să-i udați mai des.
- Indiferent de momentul n care plantați bulbii de vară, este esențial să aveți compostul potrivit care să ofere un drenaj eficient.
- Plantele care înfloresc pe tot parcursul sezonului includ dalii, begonii și cale. Combinați-le cu bulbi care înfloresc în momente diferite și vă veți bucura de straturi de flori care se schimbă constant.