Tăierea copacilor primăvara

De obicei, copacii și arbuștii se taie și se toaletează toamna sau primăvara foarte devreme, atunci când sunt latenți. Dar există și câteva excepții.

Pentru majoritatea speciilor, cel mai bun moment pentru tăiere este sezonul de repaus – din noiembrie până în martie în climatul temperat – deoarece sunt mai puțin sensibili la dăunători sau boli ale copacilor care sunt inactive atunci. Tăierea în sezonul de vegetație, când dăunătorii și bolile sunt activi, expune rănile proaspete de tăiere și crește exponențial riscul de infestări și infecții. Cu toate acestea, uneori puteți apela la tăierile de primăvară.

Tăierea copacilor la începutul primăverii

Puteți îndepărta în siguranță unele ramuri moarte, deteriorate sau supra-crescute începutul primăverii – de la sfârșitul lunii martie până la începutul lunii mai – atâta timp cât nu îndepărtați prea multe ramuri. Nu stresați excesiv copacii în sezonul de creștere, pentru că îi veți expune la boli sau infestări cu dăunători. O regulă bună este să evitați îndepărtarea a mai mult de 10-20% din ramurile unui copac într-un an.

Când copacii au o creștere rapidă, rănile de tăiere se pot sigila și închide mai repede.

Ghid de tăiere a arborilor de primăvară

Prima regulă: odată ce copacii încep să înmugurească sau să înflorească, verificați de două ori dacă tăierea acum nu va pune copacul în pericol.

În general, tăierea excesivă primăvara va limita potențialul de înflorire al pomului pentru la anul, mai ales dacă este o specie care înflorește pe creșterea anului precedent.

Dar, puteți face în siguranță niște tăieturi de copaci primăvara – atâta timp cât nu îndepărtați mai mult de 10% din ramurile copacului. Materialele de etanșare pentru tăiere nu sunt, în general, recomandate pentru utilizare după tăiere, dar este important în timpul sezonului de creștere să igienizați instrumentele de tăiere atunci când vă deplasați de la un copac la altul, pentru a evita răspândirea infecțiilor.

A doua regulă: tăiați pentru siguranța copacului. Îndepărtați toate ramurile moarte, pe moarte, rupte sau în descompunere pentru a vă păstra copacul în siguranță.

A treia regulă: Țineți la minim tăierile în scop estetic. Tăiați sau îndepărtați ramurile pentru a vă modela copacul și pentru a menține spațiul liber și liniile de vizibilitate.

Puteți tăia acești copaci fără probleme

Dacă tocmai ați plantat un copac nou, tăiați orice crengi rupte sau deteriorate și învățați cum să toaletați copacii tineri pentru a le îmbunătăți structura.

De asemenea, puteți tăia arțar, nuc și mesteacăn la sfârșitul primăverii sau la începutul verii. Când sunt tăiați iarna și primăvara devreme, au tendința să piardă sevă și devin inestetici..

Și, în sfârșit, puteți tăia acești copaci odată ce au terminat de înflorit pentru sezonul de primăvară:

 • Cais
 • Cireș
 • Corn
 • Prun
 • Pom de stafide
 • Liliac
 • Magnolie

Copaci la care trebuie evitată tăierea de primăvară

 • Stejar
 • Ulm
 • Sicomor
 • Păr

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro