10 plante ideale pentru o grădină de plante medicinale

Vreți să fiți sănătoși? Grădinăriți! Grădina este o sursă nesfârșită de sănătate psihică și mentală. Orele petrecute în aer liber ne ajută să ne reconectăm cu natura, priveliștea florilor crescute de noi ne face să ne bucurăm, iar legumele și fructele contribuie direct la sănătatea noastră.

Dacă adăugăm la toate acestea și un colț special, dedicat plantelor medicinale, vom avea cu adevărat o farmacie verde în grădina noastră! Întâmplător sau nu, multe dintre plantele medicinale sunt și plante aromatice, folosite în bucătărie. Multe ierburi aromatice au proprietăți antimicrobiene excelente, care le fac o alegere perfectă atunci când vrem să tratăm probleme uzuale de sănătate!

Puteți face ceaiuri și tincturi sau le puteți folosi, zilnic, în mâncare!

Iată, în continuare, 10 plante medicinale care nu trebuie să lipsească din grădina dumneavoastră:

Mentă

Știți senzația de calm pe care o căpătați după ce beți un ceai de mentă? Ei, atunci când faceți un ceai din mentă proaspătă, senzația este înzecită! Nu numai că este delicios, dar este bun și pentru digestie și pentru combaterea răcelii! Puteți pune frunzele în limonadă, le puteți usca pentru ceai sau le puteți fierbe cu zahăr și să faceți sirop.

Roinița

Roinița face parte din familia mentei și vine cu o aromă inconfundabilă de lămâie! Este un adaos uimitor la orice ceai, fierbinte sau cu gheață. Este cunoscută ca o plantă care aduce bucuria, fapt datorat substanțelor conținute cu proprietăți în calmarea anxietății, nervilor și care o fac un antidepresiv ușor.

Cimbru

Se însoțește perfect cu cartofii și puiul la cuptor, dar frunzele lui veșnic verzi conțin puteri mai mari decât gustul minunat. Gargara cu cimbru poate ajuta la scăderea rănilor bucale și elimină respirația urât mirositoare. Ajută la ameliorarea răcelii și gripei, ceaiul din frunze uscate de cimbru fiind un decongestionant liniștitor.

Rozmarin

Un alt element de bază din bucătărie, rozmarinul este cunoscută drept planta amintirii, fiind un ajutor prețios pentru cei cu probleme ușoare de memorie. Este, de asemenea, un stimulent digestiv și un stimulent circulator.

Salvie

Salvia este o plantă care nu trebuie să lipsească din grădina de plante medicinale. Salvia este folosită de sute de ani pentru o multitudine de probleme de sănătate: de la calmarea durerilor de gât, la ameliorarea problemelor de memorie, până la apărarea de ciumă.

Salvia este antimicrobiană și astringentă, ceea ce o face utilă pentru calmarea țesuturilor inflamate și iritate. Este excelentă pentru durerile de gât!

Calendula

Calendula este ideală pentru calmarea arsurilor solare și a mușcăturilor de insecte, pentru a netezi pielea aspră și pentru a ușura erupțiile cutanate inflamate, inclusiv erupția de scutec. Calendula este ușor de cultivat aproape în orice locație cu soare. Pentru a recolta, alegeți capetele de flori când tocmai se deschid, apoi uscați-le înainte de a le folosi.

Muşeţel

O ceașcă de ceai de mușețel calmează nervii sau vă ajută să adormiți mai ușor. Folosiți mușețel proaspăt sau uscat. În plus, ceaiul este atât de blând, încât poate fi dat bebelușilor cu colici. Este, de asemenea, una dintre cele mai folosite plante medicinale pentru problemele digestive. Atenție la soiul de mușețel! Matricaria recutita și Chamaemelum nobile sunt cele bune pentru scopuri medicinale.

Oregano

Oregano este savuros, dar și antibacterian și antifungic! Ceaiul din frunzele sale poate fi folosit pentru a combate răceala și durerile de cap și, amestecat cu oțet, poate ameliora piciorul atletului.

Lavandă

Parfumul de lavandă este inconfundabil și ne duce instant în lumea liniștii și a stării de bine! Lavanda este o plantă minunată, liniștitoare, care ajută la eliminarea tensiunii și a stresului, la ameliorarea anxietății și la insomnie. În plus, proprietățile sale antimicrobiene o fac un bun dezinfectant.

Busuioc

Este considerat a fi o plantă sfântă care deschide calea de comunicare cu lumea de dincolo! În plus este una dintre cele mai puternice plante medicinale, frunzele și florile fiind un remediu pentru răceli, gripă, infecții ale sinusurilor, anxietate, depresie, alergii, astm, tuse, boli cardiovasculare, memorie slabă și lipsă de concentrare. Iar în mâncare, gustul pe care îl aduce este inconfundabil!

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »