5 motive pentru care câinii sapă în grădină

Una dintre cele mai mari nemulțumiri ale proprietarilor de câini care, în același timp, au și o grădină, este faptul că atunci când le este lumea mai dragă, câinele sapă gropi în cele mai frumoase locuri din grădină!

Cine a trecut prin așa ceva, înțelege frustrarea și supărarea pe care o simți când vezi splendida tufă de hortensii scoasă și, în locul ei, o groapă impresionată….

Ce este de făcut dacă ne iubim câinele și, în același timp, ne dorim o grădină frumoasă?

În primul și în primul rând trebuie să înțelegem comportamentul câinilor

De ce sapă câinii?

1. Distracție. Câinii sunt animale jucăușe, dar uneori joaca poate duce la rezultate neplăcute pentru stăpâni. Câinele poate săpa curtea dacă:

 • Este lăsat singur prea mult timp și se plictisește
 • Simte nevoia să scape de excesul de energie
 • Imită comportamentul de la alți câini (companioni sau părinți)
 • Vrea doar să se joace, de multe ori pentru că îi lipsesc jucăriile

Ca să contraatacați comportamentul câinelui care sapă pentru a se distra va trebui să faceți următoarele lucruri:

 • Scoateți câinele la plimbare de cel puțin două ori pe zi. Câinilor le place să facă mișcare pentru a scăpa de excesul de energie.
 • Jucați-vă cu câinele. Puteți folosi bile sau discuri zburătoare pentru a-l încuraja să alerge.
 • Invitați-l în casă. Câinele tău nu va săpa în casă, iar momentele când va fi în casă îi vor distrage atenția de la săparea grădinii.
 • Duceți-l la dresaj și învățați-l să vă asculte.
 • Creați o zonă specială pentru el unde poate săpa.

2. Vânătoare. Câinii sapă pentru a prinde animale mici al căror habitat se află sub sol. Dacă curtea ta este infestată de cârtițe sau alte rozătoare, câinele tău s-ar putea să nu se oprească niciodată din săpat încercând să prindă una!

Dacă sapă într-o anumită zonă și stă cu botul în pământ este foarte probabil să urmărească un animal mic.

Pentru a scăpa de săpat, va trebui să scăpați mai întâi de animalele din curte. Puneți capcane sau substanțe repelente pentru șoareci, cârtițe și alte animale mici.

3. Confort și protecție. Pe vreme caldă, câinele dumneavoastră poate săpa gropi ca să stea în pământ rece. De asemenea, câinii pot săpa și se pot proteja împotriva frigului, vântului sau ploii.

Pentru a-l opri să sape pentru confort:

 • Oferiț-i un adăpost sigur, care să nu devină prea cald sau prea rece.
 • Asigurați-vă că stă afară numai pe vreme frumoasă.
 • Lăsați-i deoparte o zonă de săpat. Puteți folosi mâncarea pentru a-l direcționa într-un anumit spațiu și pentru a evita să vă sape întreaga curte.
 • Asigurați-vă că are multă apă pentru a evita să sape pentru o sursă de apă.

4. Caută atenție. Mulți câini caută atenție. Câinele poate săpa curtea dacă are nevoie de atenția dumneavoastră. Dacă nu petreceți mult timp cu câinele tău, acesta poate ajunge să sape curtea pentru a vă face să petreceți mai timp cu el. Soluția este simplă, petreceți cât mai mult timp cu câinele!

5. Evadare. Unii câini pot încerca să scape pentru a-și căuta pereche sau libertate. Dacă câinele sapă o groapă de-a lungul gardului, s-ar putea să vrea să scape.

Pentru a vă asigura că nu îl pierdeți trebuie să ranforsați gardul grădinii cu pietre îngropate, prelungirea gardului în pământ cu cca 1 metru, adăugarea de plasă de sârmă în partea de jos a gardului etc.

Ce NU trebuie să faceți

Să nu bateți câinele! Trebuie să îi înțelegeți comportamentul și să vedeți de ce sapă. De multe ori metoda de răsplătire a comportamentului bun dă roade mult mai bune decât coerciția.  Pedepsirea câinelui poate de cele mai multe ori înrăutăți comportamentul.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro