5 legume care se pot planta… și sub zăpadă!

Există mai multe culturi cărora le puteți da startul chiar acum, înainte de venirea primăverii!

Nu trebuie să așteptați zilele călduroase pentru a da startul  grădinăritului. Vă prezentăm cinci culturi de legume pe care le puteți porni chiar acum, când încă se mai aștern fulgi de nea în grădina noastră!

Usturoi

Usturoiul poate fi introdus în pământ cât de curând posibil. Distanțați cățeii la cel puțin 15 cm unul de celălalt și plantați-i imediat sub suprafață, în așa fel încât capătul ascuțit să fie în sus. Dacă solul este încă înghețat, puteți planta cățeii în ghivece sau tăvi pentru a-i replanta mai târziu în primăvară.

Fasole

Fasolea poate fi plantată direct afară, de îndată ce solul este lucrabil sau sub acoperire în tăvi sau ghivece dacă este încă înghețat. Semănați la 5 cm adâncime în pământul bine afânat. Fasolea se seamănă cel mai bine în rânduri duble, aproximativ 12 cm între cele două rânduri.

Ceapă

Ceapa trebuie începută la interior prin semănarea semințelor într-un loc cald în vase cu amestec de pornire a semințelor. De îndată ce răsadurile sunt suficient de mari pentru a fi prelucrate, trebuie despărțite cu grijă și transferate în tăvi pentru a continua să crească. Odată ce rădăcinile își umplu ochiul din tavă, sunt gata să fie scoase afară, de obicei la mijlocul primăverii, și se plantează la aproximativ 9 până la 12 cm între ele.

Legume cu frunze

Salatele și mazărea își pot începe devreme aventura în grădină dacă folosiți lumini de creștere. Acestea sunt deosebit de utile pentru a începe salatele timpurii cu frunze, cum ar fi salata verde, spanacul și lăstarii de mazăre. Împrăștiați semințele în ghivece sau tăvi cu amestec de pornire a semințelor, apoi lăsați-le timp de câteva săptămâni până vor fi gata să fie despărțite pentru a fi replantate în recipiente individuale. Dacă s-a făcut între timp destul de cald afară, le puteți pune direct în grădină.

Roșii și ardei

Semănați-le chiar acum la interior, distanțând semințele la cel puțin un deget, apoi acoperiți-le ușor. Acoperiți-le cu plastic transparent pentru a crea un mediu confortabil și așezați-le pe un pervaz cald. Va dura în jur de o săptămână să germineze, apoi la scurt timp vor putea fi separate și replantate individual. Scufundarea răsadurilor până la cele mai joase frunze le oferă un sprijin suplimentar și produce răsaduri mai rezistente. Creșteți-le într-un loc cald înainte de a le muta într-o seră sau, odată ce nu mai există niciun pericol de îngheț. În zonele mai calde pot fi aclimatizate treptat la condițiile exterioare înainte de transplantare în aer liber, dar ține-le departe de vânturile aspre care pot distruge aceste plante fragede.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro