11 sfaturi pentru creșterea crinilor

Crinii sunt regali prin prezența lor impunătoare și parfumul exuberant! Nu trebuie să lipsească din nicio grădină pentru că aduc eleganță și frumusețe infinite colțului nostru de relaxare.

Dacă avem grijă de crinii noștri în mod corespunzător, ei ne vor bucura cu flori spectaculoase primăvara, vara sau toamna. Fiind plante perene, ei se „topesc” iarna și răsar din nou din bulbi primăvara sau vara. Ca flori tăiate, crinii rezistă până la două săptămâni.

 1. Veți găsi tipuri variate de crini, în culori și dimensiuni care de care mai spectaculoase, însă principiile de creștere sunt aproximativ aceleași.
 2. În primul rând trebuie să găsiți un crin potrivit pentru regiunea în care locuiți pentru a obține cele mai bune rezultate.
 3. Plantați bulbii de crin primăvara. Deși puteți planta unele soiuri de crin toamna, plantarea bulbilor de crin primăvara vă va asigura că nu supuneți plantele tinere de crin la îngheț puternic care le-ar putea ucide.
 4. Plantați bulbii imediat după ce i-ați cumpărat. Bulbii de crin se usucă ușor și nu rezista la timpi lungi de depozitare. Plantați bulbii de crin într-o săptămână de la cumpărare pentru a vă asigura că încolțesc.
 5. Alegeți o locație cu soare moderat. Prea multă lumină solară poate arde crinii, dar prea puțină lumină solară îi va face să se ofilească. Vedeți care sunt nevoile specifice de lumină solară pentru soiul dumneavoastră de crin, dar, în general, urmăriți să vă plantați crinii într-o zonă din grădină care primește un amestec echilibrat de lumină și umbră.
 6. Folosiți un sol bine drenat. Crinii au nevoie de un sol argilos, bine drenat pentru a se dezvolta. Adăugați materie organică în solul din grădină ca să oferiți crinilor nutrienți pentru a-și susține înflorirea.
 7. Plantați bulbii adânc. Săpați o gaură de cel puțin 15cm adâncime pentru fiecare bulb de crin și distanțați-i 20 de cm. Adăugați o mână de îngrășământ pe fundul gropii înainte de a adăuga bulbul și de a-l acoperi cu pământ.

Îngrijirea crinilor

Crinii necesită întreținere regulată pentru a se dezvolta frumos.

 1. Udare regulată. După plantarea bulbilor, udați în mod regulat pe tot parcursul sezonului de creștere (de la începutul primăverii până la sfârșitul verii). Păstrați solul umed tot timpul, dar aveți grijă să nu băltească de apă pentru a preveni putrezirea rădăcinilor.
 2. Adăugați mulci. Adăugarea unui strat de mulci ajută la menținerea solului rece în zilele mai calde și la păstrarea umidității solului.
 3. Fertilizați. Pentru a maximiza timpul de înflorire, hrăniți crinii cu îngrășământ bogat în potasiu la fiecare două săptămâni, din momentul plantării și până la șase săptămâni după ce încep să înflorească.
 4. Scoateți tulpinile la sfârșitul sezonului. Odată ce crinii au încetat să mai înflorească și tulpinile au murit, curățați frunzișul mort. Marcați zona cu un țăruș sau piatră, astfel încât să nu uitați unde sunt plantați bulbii de crin. Păstrați solul bine drenat și mugurii de crin ar trebui să apară anul următor.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro