Cum se îngrijește fasolea verde

Fasolea este, în general, însămânțată direct în grădină, deoarece nu îi  place să fie transplantată. Cea mai importantă regulă a creșterii fasolei verzi este să nu plantați semințele prea devreme. Plantați după ce a trecut orice pericol de îngheț. Semințele semănate prea devreme pot putrezi în solul rece și umed, iar plantele au nevoie de vreme caldă pentru a prospera.

Plantați semințele cu o adâncime de 2 cm și asigurați-vă că udați solul imediat după plantare și apoi în mod regulat până când răsar. Nu lăsați solul să se usuce.

Boabele de tufiș pot fi plantate în rânduri de 2,5 până la 3 metri distanță, cu semințe așezate la o distanță de 1 până la 2 cm. După ce plantele germinează, subțiați răsadurile la o distanță de 6 până la 10 cm.

Fasolea are nevoie de un anumit tip de suport pe care să crească. Suportul trebuie să aibă o înălțime de 180 cm până la 250 cm. Asigurați-vă că spalierul, tipul, gardul sau alt suport sunt în poziție înainte de a semăna. Plantați 3 până la 4 semințe de fasole pe pol, distanțate la cel puțin 3 până la 7 cm

Fasolea de tufiș începe să producă înainte de fasolea cățărătoare. Majoritatea boabelor fasolei tufiș sunt determinate, ceea ce înseamnă că majoritatea recoltei apare într-o perioadă foarte scurtă, de obicei de 2 până la 3 săptămâni. De aceea, plantarea succesivă la fiecare două săptămâni va menține recolta de fasole de tufiș mai lungă.

Îngrijirea fasolei verzi

Fasolea are nevoie de soare din plin pentru cel mai bun randament. Fasolea tinde să oprească înflorirea în căldura extremă a verii, dar dacă o vom menține bine udată își va relua înflorirea și producția atunci când temperaturile scad. Soarele ajută la menținerea plantelor uscate și mai puțin susceptibile de a fi afectate de o boală.

Solul

Fasolea are un sol moderat bogat, cu un pH ușor acid. Puteți modifica solul cu materie organică. Îndepărtați buruienile înainte de plantare pentru a preveni concurența pentru apă și nutrienți. Pe măsură ce bobul crește, înlăturați cu grijă în jurul plantelor, deoarece rădăcinile lor superficiale pot fi ușor deteriorate.

Apă

Fasolea verde are nevoie de udare moderată. Utilizați un sistem de irigare prin picurare pentru udare suplimentară, pentru a evita stropirea solului pe frunze, ceea ce poate duce la boli transmise de sol. Pentru a determina dacă plantele au nevoie de apă, lipiți degetul arătător la aproximativ 1 inch în sol lângă baza plantei. Dacă solul este uscat, este timpul să udăm. Plantele care sunt sub-udate vor înceta să înflorească. Fasolea are rădăcini puțin adânci, iar mulcirea ajută la menținerea acestora la rece și la păstrarea umezelii în sol.

Îngrăşământ

Deoarece sunt leguminoase, fasolea fixează azotul în sol, așa că evitați un îngrășământ cu conținut ridicat de azot. În schimb, utilizați un îngrășământ 10-20-10 pentru a hrăni plantele pe tot parcursul sezonului de creștere, urmând instrucțiunile produsului.

Recoltare

Recoltarea fasolei verzi este o sarcină continuă și, cu cât culegeți mai mult, cu atât plantele vor produce mai multă fasole. Puteți începe să recoltați oricând după ce se formează fasolea. Grădinarii recoltează de obicei păstăile când sunt tinere și fragede – cam de mărimea unui creion mic.

În general, păstăile de tufiș sunt gata de cules în 50 până la 55 de zile după plantare.

Fasolea cățărătoare are nevoie de timp pentru a permite viței să crească înainte de a începe să producă fasole. Încep să producă mai târziu decât boabele de tufiș, dar continuă să producă pe tot parcursul sezonului de creștere. Continuați să recoltați fasolea sau păstăile se vor matura, indicând plantei că ar trebui să înceteze înflorirea.

Dăunători și boli frecvente

O mulțime de insecte și animale iubesc fasolea, inclusiv:

Gândacii de fasole mexicani: acești dăunători vor mânca florile, fasolea și mai ales frunzele.

Acarienii păianjen: acești dăunători mici străpung suprafața frunzelor și sug seva, cauzând adesea moartea frunzelor.

Gândacii și afidele japoneze pot ataca și plantele de fasole.

Gândacii din frunze de fasole pot încinge tulpinile lângă linia solului și pot mesteca găuri în frunzele plantei.

Bolile fungice, cum ar fi Alternaria, pot fi o problemă în condiții umede. De asemenea, puteți căuta soiuri de plante care sunt crescute pentru rezistență la boli: antracnoza, mușchiul bacterian, mucegaiul alb, rugina fasolei și virusul mozaicului, pot afecta și plantele de fasole. Ajutați la prevenirea bolilor, menținând viile uscate; nu supraaglomerați planul

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro