8 plante care înfloresc de Crăciun!

Nu-i aşa că ar fi minunat să admirăm flori şi să le simţim parfumul chiar şi de Crăciun? Ei bine, din fericire există câteva soiuri de flori care preferă să îşi arate pe deplin frumuseţea chiar în toiul iernii!

 

Camellia sasanqua – Soiurile de Camellia sasanqua încep de obicei să înflorească toamna și încă pot arăta flori de Crăciun. Cameliile nu agreează iernile grele, așa că alegeți un loc cald, bine luminat, însorit, protejat, pentru a le oferi protecție. Camellia sasanqua are nevoie de un sol ușor acid, așa că plantați-le în ghivece cu compost ericaceu.

Există mai multe varietăți disponibile în multe nuanțe de roz și există, de asemenea, unele forme festive adecvate, cum ar fi „Yuletide” cu flori roșii bogate și „Snow Flurry” cu flori albe și proaspete.

Așezați unul dintre aceste arbuști veșnic verzi, astfel încât să poată fi vizualizat de la o fereastră în interior, astfel încât să vă puteți bucura de frumusețea plantei în plină floare, chiar și atunci când este frig afară.

Mahonia – Mahoniile sunt plante extrem de ușor de cultivat și multe produc flori parfumate, fructe frumoase și frunze strălucitoare. Soiurile precum „Winter Sun” au buchete flori galbene parfumate!

Multe mahonii înfloresc iarna (popularul Mahonia aquifolium începe să înflorească în mod obișnuit în februarie) și merită să vă aventurați în grădină într-o zi de iarnă pentru a respira un plin de parfum dulce de mahonia. Sau tăiați câteva tulpini de flori și aduceți-le în interior pentru a vă bucura de miros.

Puțini arbuști veșnic verzi sunt la fel de ușor de cultivat și puțini dau atât de mult pentru atât de puțină muncă! Mahonia x media este un soi rezistent, tolerant la majoritatea solurilor și crește bine la soare sau umbră.

Poinsettia – Poinsettia este,  fără îndoială, una dintre cele mai festive plante. Cu bractee roșii vii și frunze verzi închise, sunt piese „de rezistenţă” a unei mese de Crăciun!

Poinsettia (Crăciuniţa) este de fapt un arbust lemnos și poate crește până la 1-3 metri înălțime în sălbăticie. În mod tradițional, posedă bractee roșii bogate, care sunt adesea confundate cu petale, dar există și forme în verde verde pal, roz și alb.

Culoarea și strălucirea plantei sunt dictate de durata de timp în care este lăsată în întuneric, printr-un proces numit fotoperiodism.

Viburnum bodnantense ‘Dawn’ – Un arbust fără frunze acoperit cu flori în timpul iernii este cu siguranță un lucru curios și Viburnum bodnantense ‘Dawn’ merită atenţia noastră. Plantaţi acest arbust în plin floare și respirați adânc din parfumul său dulce și delicios. Florile acestui arbust sunt adunate împreună în ciorchini, agățaţi de tulpini ca niște pompoane parfumate.

Florile Viburnum bodnantense ‘Dawn’ pot apărea oricând din octombrie până în martie, în funcție de cât de rece este iarna. Dacă iarna este blândă, acestea tind să înflorească mai devreme.

Acest arbust este ușor de crescut. Va crește în orice sol, atâta timp cât nu este udat excesiv. Poate crește până la 2,5 m înălțime, dar dacă planta crește prea mare, pur și simplu o puteți tăia primăvara. Este o idee bună să lăsați planta să crească cât mai mare posibil, astfel încât să puteți tăia câteva tulpini de flori pentru a umple casa cu parfum, fără a strica aspectul general al plantei.

Sarcococca – Cunoscute sub numele de cişmir dulce, Sarcococca sunt arbuști mici cu flori parfumate și frunze verde închis. Are ciorchini de flori albe mici care pot apărea din decembrie până în martie. În funcție de varietate, unele plante pot produce flori de culoare roșie până la violet. După înflorire, cişmirul dulce produce apoi fructe de pădure care pot fi de culoare roșie, violet sau negru. Numele genului Sarcococca provine din greacă şi înseamnă „boabe cărnoase”.

Lonicera ‘Winter Beauty’ – În diminețile mohorâte de iarnă, Lonicera „Winter beauty” este arbustul care vă va reda bucuria în zilele mohorâte din iarnă. Acest soi complet rezistent este ușor de întreținut și produce mii de flori minuscule care emit fiecare un parfum puternic.

Jasminum nudiflorum – Înflorind în lunile de iarnă, Jasminum nudiflorum produce flori vesele în formă de steluţe galbene, luminând întreaga grădină. Originar din China, este cultivat pe scară largă ca arbust ornamental. Această plantă rezistentă este un arbust cățărător viguros și arată grozav în pe un spalier sau cadru, sau pur și simplu „agăţat” de un perete. Pentru cele mai bune rezultate, tăiați aproximativ un sfert din lăstarii vechi.

Ciclamen – Ciclamenul are frunze atractive, în formă de inimă, cu marmorare ușoară și flori care înfloresc din iarnă până în primăvară. Florile au cinci petale și pot fi de culoare albă până la roz pal, cu nuanțe mai închise de roz și magenta la bază. Cyclamen persicum nu este rezistent, dar reprezintă o plantă de apartament superbă. Păstrați planta la minimum 15C.

Alte articole

Calendarul gradinii

Calendarul lunii iulie

În plină vară, inundată de soare şi de căldură, grădina noastră este mai frumoasă şi mai înfloritoare ca niciodată! Cu toate acestea, ea are în

Citește »
Boli ale plantelor

Rugina plantelor

Petele maronii sau negre de pe anumite plante sunt cauzate de multe ori de rugina plantelor. Aceasta este o boală infecţioasă produsă de anumite ciuperci

Citește »
Ghidul începătorului

De ce să rupeți florile uscate

Nu este doar un procedeu prin care vă asigurați că sunt „afișate” numai florile proaspete, ci unul prin care asigurați sănătatea și productivitatea plantei. Aflați

Citește »

Str. Harmanului fn, com. Bod, jud Brasov, Romania

Luni – Vineri 09:00 – 13:00

Tel: 0268 283 063
Fax: 0268 283 063 

Email: contact@daciaplant.ro